Nu zien we duizenden mensen gratis online games spelen zoals tetris, ping pong, mario bros, super mario etc, maar ondanks de geschiedenis die teruggaat tot de jaren 70, begon online gamen voor de meeste mensen met de explosie van internet in 1993 en met de komst van van Doom en Warcraft ergens in 1994 of 1995. Dit kreeg een verdere boost toen uitgevers in 1994-95 begonnen met het toevoegen van internetconnectiviteit aan computerspellen.

De media zijn in feite zelf onwetend geweest over de geschiedenis van online games. Wat hen betreft, gebeurde online gamen toevallig toen hun adverteerders internet-compatibele games begonnen te produceren. Maar het is niet zo…

Vroege jaren van ontwikkeling

In het begin van de jaren vijftig creëerde een student een spel dat veel weg had van Tic-Tac-Toe voor een klasproject om te spelen op dinosauruscomputers uit die tijd, online escape room compleet met kathodestraalbuizen voor de schermweergave. In de jaren zestig programmeerden MIT-studenten een spel genaamd “Space war” dat met twee mensen over een primitief netwerk kon worden gespeeld. Eind jaren 60 kwamen de eerste “echte” videogames zoals tafeltennis en schietspellen.

De jaren 70 – het spel begint

Serious online gaming begon met de eerste interactieve online game genaamd ADVENT. Netwerkgaming werd zelfs geconceptualiseerd met ADVENT. Bij netwerkgaming speelden gebruikers tegen elkaar in een online fantasiewereld. Het eerste netwerkspel heette Mazewar, een spel waarbij netwerkspelers door een doolhof reisden en probeerden elkaar te vermoorden.

Vervolgens kwam de interpersoonlijke interactie in een omgeving met meerdere spelers. Het eerste spel heette DUNGEN. DUNGEN liet spelers tegen elkaar strijden om een ​​reeks speurtochten te voltooien. DUNGEN voorzag elke keer dat de gebruiker inlogde van nieuwe instellingen en spelers.

Aan het eind van de jaren zeventig begon de rage van videogames, waarbij steeds meer huishoudens computervaardig werden. Als een natuurlijk gevolg daarvan begonnen mensen hun eigen games voor de thuiscomputers te schrijven. Deze programmeerhobbyisten verhandelden en verkochten deze spellen van eigen bodem op lokale markten.

Andere veranderingen in de jaren ’70 waren spelcomputers voor thuisgebruik die spelcassettes gebruikten. Dat betekende dat de mensen gamecartridges voor één basiseenheid konden verzamelen in plaats van omvangrijke gameconsole-systemen.

De jaren 80 – sommigen pauzeren voor de storm

In de jaren 80 groeide de rage voor de video- en computergame-rage, maar online gaming was nog niet aan de horizon. Nieuwe games met beter geluid en betere graphics werden geïntroduceerd en wonnen aan populariteit. Pole Position en Pac-man waren twee die grote populariteit verwierven. Het was in de jaren 80 toen Nintendo zijn eerste spelsysteem introduceerde.

De jaren 90 – revolutie begint

De jaren negentig zagen de fenomenale groei in zowel populariteit als technologie, vooral vanwege de opkomst van 3D en multimedia.

Myst, het intellectuele avonturenspel, introduceerde gaming op cd-rom-formaat. Liefhebber 3D grafische hardware maakte FPS-games (first person shooter) zoals Quake mogelijk.

Aan het eind van de jaren negentig zag de exponentiële groei van het internet, MUD’s (multi-user kerkers) die online games enorm populair maakten. Nieuwe en verbeterde grafische interfaces lieten mensen over de hele wereld tegen elkaar spelen, niet alleen in FPS-games, maar ook in realtime strategiegames (RTS-games) en third-person games zoals Grand Theft Auto.

Dit was ook de periode waarin websites begonnen met het aanbieden van online games zoals tetris, ping pong, mario bros, super Mario en andere gratis online flash-games en niet-flash-gebaseerde games die gratis kunnen worden gespeeld nadat ze zich bij hen hebben geregistreerd. Dit duwde online gamen echt in de populaire psyche.

Online games – De evolutie