Syorkan Artikel Artikel Komen Cetak ArtikelKongsi artikel ini di FacebookKongsi artikel ini di TwitterKongsi artikel ini di LinkedinKongsi artikel ini di RedditKongsi artikel ini di Pinterest
Mencari kawasan kediaman yang sesuai dengan gaya hidup anda – dan bajet – mungkin tidak begitu mudah untuk ditemui pada awalnya tetapi anda akan terkejut dengan tawaran yang boleh anda temui dengan sedikit rangkaian. Gunakan kemahiran sosial anda dan hubungi keluarga dan rakan untuk mencari tawaran. Sebagai contoh, jika anda mempunyai anak, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mencari kawasan yang berdekatan dengan sekolah. Artikel ini akan membantu anda mendapatkan beberapa maklumat tentang pelbagai kawasan kediaman di Dubai. Perlu diingat bahawa semua kawasan mempunyai kebaikan dan keburukan mereka dan tiada apa-apa yang mengalahkan pemanduan di dalam kereta anda untuk mendapatkan perasaan kejiranan baharu. Artikel ini akan menggariskan beberapa ciri di kawasan perumahan di sekitar Dubai.

AL BARSHA:

Anda akan mendapati Al Barsha sebuah kawasan yang tenang dan damai. Bukan sahaja vila yang besar tetapi mempunyai nilai yang baik untuk but. Anda boleh mengakses jalan rumawip Sheikh Zayed dengan agak mudah dan Mall of the Emirates juga berdekatan. Al Barsha mempunyai dua zon dengan kawasan utama menawarkan vila besar dengan taman besar. Al Barsha 1 adalah rumah kepada bilangan pangsapuri yang semakin bertambah, yang merupakan kelebihan untuk Dubai Media dan Internet City. Lebuh raya E44 dan E311 menjadikan kawasan ini boleh diakses oleh kebanyakan Dubai.

Kawasan ini popular dengan keluarga dan anda akan mendapati jiran anda sebaliknya tenang. Sekitar 75% daripada rumah adalah milik dan didiami tempatan. Hartanah di sini adalah vila tiga hingga lima bilik tidur yang agak baharu dengan harga bermula dari Dhs.100,000 hingga Dh.s160,000 untuk tiga bilik tidur dan antara Dhs.330,000 untuk empat bilik tidur. Dalam Al Barsha 1, harga kelihatan menarik bermula dari Dhs.70,000 hingga Dhs.85,000; namun, pada harga sebegitu, anda boleh merasa agak sukar untuk mendapatkan apartmen di sana.

Emirates Mall ialah salah satu pusat membeli-belah terbesar di dunia dengan pelbagai kafe, cerun ski, bar dan Hotel Kempinski. Berdekatan anda akan menemui Marina, Madinat Jumeirah dan Umm Suqeim. The Greens dan Emaar Business Park mempunyai beberapa kedai makan.

Satu-satunya klinik swasta di kawasan itu ialah Pusat Pakar Perubatan di Bangunan Khoury baharu berhampiran Sheikh Zayed Road (340 9495). Klinik kerajaan terdekat adalah di Umm Suqeim dan hospital kecemasan terdekat ialah Hospital Rashid.

Sekolah yang boleh anda temui di kawasan ini ialah Akademi Amerika Dubai, Al Mawakeb, Sekolah Antarabangsa Wellington (luar Sheik Zayed Road), Jess (Ladang Arab) dan Kolej Dubai (Al Sufouh). Nurseri termasuk Kerang dan Oasis di Tasik.

Tempat letak kereta di dalam Al Barsha adalah mudah dan ia selamat untuk pejalan kaki, kanak-kanak dan pelari. Anda boleh menjangkakan trafik di Interchange 5 dan berhampiran Greens; termasuk trafik perlahan di Jalan Sheikh Zayed semasa waktu sibuk tetapi anda akan menemui banyak jalan pintas sebaik sahaja anda membiasakan diri dengan kawasan itu. Anda akan mendapati mudah untuk mendapatkan E44 atau E311.

Sekitar Al Barsha aman dan tenang dengan beberapa masjid yang riuh rendah.

Masa Perjalanan: Ke Lapangan Terbang – lebih kurang 40 minit
Ke Media City – lebih kurang 10 minit
Ke Pusat Dagangan – lebih kurang 20 minit

AL QUSAIS:

Jika anda mencari sewa yang rendah, Al Qusais ialah tempat yang sesuai! Bersama-sama dengan penginapan murah, anda akan menemui tempat letak kereta yang mudah dan tiada masalah lalu lintas di dalam Al Qusais. Memandangkan ia berhampiran dengan Sharjah, anda boleh menjangkakan trafik sesak terutamanya jika anda akan berulang-alik masuk dan keluar dari Dubai. Di sini anda akan menemui beberapa pasar raya, pusat membeli-belah kecil dan bangunan kerajaan.

Pangsapuri di sini berbeza dari studio hingga empat bilik tidur di bangunan baharu dengan kemudahan yang sama seperti di Karama of Oud Metha tetapi harga yang jauh lebih rendah. Anda sedang melihat harga dari Dhs.50,000 untuk sebuah studio sehingga Dhs.100,000 untuk tiga bilik tidur. Anda akan mendapati sangat sedikit, jika ada, vila di kawasan ini.

Pasar raya besar dan pasar besar termasuk Pasar Besar Lulu, Union Co-Op dan Persatuan Koperasi Emirates. Anda akan menemui Pusat Al Bustan di sini; bersama-sama dengan banyak ATM dan farmasi.

Fantasy Kingdom, di Pusat Al Bustan, ialah pusat hiburan yang besar – ini adalah tempat yang bagus untuk kanak-kanak – menampilkan kawasan berpasir terbuka dan taman. Anda akan temui pelbagai jenis restoran murah yang menyajikan makanan Arab, India dan Pakistan, bersama-sama dengan restoran makanan segera seperti Pizza Hut dan Hardees. Kebanyakan ekspatriat menuju ke Deira berdekatan untuk keluar malam yang baik.

Kawasan Perumahan Sekitar Dubai