Τεχνικές μασάζ για το σπίτι

Το άγγιγμα και το μασάζ είναι καθολικοί τρόποι επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αγγίζουμε φυσικά το σώμα μας όταν βλάπτουμε τον εαυτό μας και αγγίζουμε αυτούς που αγαπάμε όταν πληγώνουν σωματικά ή συναισθηματικά. Όταν εφαρμόζετε μη σεξουαλικό άγγιγμα για να χαλαρώσετε ή να ανακουφίσετε την ένταση στο μασάζ σε ζευγάρια ή με άλλο σύντροφο, υπάρχουν μερικές εύκολες τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε. Ο πιο κοινός τύπος τεχνικών μασάζ που διδάσκονται σε αυτή τη χώρα είναι οι τεχνικές σουηδικού μασάζ. Αυτός ο τύπος μασάζ περιλαμβάνει πέντε βασικούς τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία προορίζονται να χορογραφηθούν μαζί για να προσεγγίσουν ολόκληρο το σώμα σε μία συνεδρία. Αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια δημιουργήθηκαν αρχικά ως μια μορφή φυσικοθεραπείας, για την ενίσχυση της κυκλοφορίας, την αύξηση του εύρους κίνησης και τη μείωση του ουλώδους ιστού.

Οι χαρακτηριστικές πινελιές που χρησιμοποιούνται στο παραδοσιακό σουηδικό μασάζ είναι:

1) Effleurage – εγκεφαλικά επεισόδια μεγάλης ροής, που γίνονται γενικά προς την κατεύθυνση της καρδιάς για να ενισχυθεί η κυκλοφορία επιστροφής.
Το Effleurage είναι το εγκεφαλικό που συνδέεται συχνότερα με το χαλαρωτικό μασάζ. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι μεγάλα, σκεφτείτε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που εφαρμόζεται με τα χέρια, ολίσθηση από τον αστράγαλο μέχρι το ισχίο και μια μακρά, χαλαρωτική ολίσθηση επιστροφής. Είναι μια εξαιρετική τεχνική για ένα ξέπλυμα του κυκλοφορικού και χαλάρωση ολόκληρου του σώματος. Ο γενικός κανόνας με το μασάζ που διδάσκουμε στα μαθήματά μας είναι: όσο πιο αργή είναι η κίνηση τόσο πιο χαλαρωτική, τόσο πιο γρήγορη, τόσο πιο διεγερτική.

2) Petrissage – ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που πραγματοποιείται με δύο χέρια σε σχήμα C, τραβώντας τον μυ προς τα πάνω ελαφρώς μακριά από το οστό.
Το Petrissage είναι το εγκεφαλικό που βλέπετε συχνότερα να χρησιμοποιείται στους άνω τραπεζοειδείς μύες, τους μύες του ώμου, κοντά στον αυχένα. Καθώς κάποιος είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα, ο δότης μπορεί να κρατήσει τα χέρια του σε σχήμα C και να πιάσει εύκολα αυτήν την περιοχή που είναι συχνά πολύ σφιχτή από την καταπόνηση της στάσης του καθίσματος σε ένα γραφείο, της οδήγησης κ.λπ.

3) Συμπίεση – συμπίεση του μυϊκού ιστού είτε στην επιφάνεια κάτω από αυτόν είτε στο οστό που βρίσκεται πάνω.
Η συμπίεση μπορεί να είναι όσο απαλή ή έντονη θέλετε. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να συμπιέσουν τους μύες και άλλους ιστούς στην επιφάνεια στήριξης, κάποιοι χρησιμοποιούν γροθιές, αγκώνες ή ακόμα και πόδια! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια διαδρομή συμπίεσης ενώ γλιστράτε επίσης ή να χρησιμοποιήσετε πιο στατική συμπίεση για να ξεπλύνετε τις περιοχές έντασης ή περιορισμού στους μυς.

4) Τριβή – γρήγορες κινήσεις, συχνά χωρίς κρέμα για  μασαζ κατ οικον  τη δημιουργία θερμότητας μεταξύ των χεριών του δότη και του σώματος του δέκτη, για να φέρει την κυκλοφορία στην επιφάνεια του δέρματος.

Η τριβή είναι ένα εγκεφαλικό που χρησιμοποιείται με το τρίψιμο μιας περιοχής, όπως ακριβώς θα τρίβετε τα χέρια σας για να τα ζεστάνετε μια κρύα μέρα. Αυξάνει την κυκλοφορία σε μια περιοχή και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ελαστικότητας και στην επούλωση του ιστού.

5) Δόνηση – μια γρήγορη, μικρή κίνηση που προορίζεται να ενισχύσει την κυκλοφορία ή να ξεπλύνει το διάμεσο υγρό (μεταξύ του ιστού).
Η δόνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια περιοχή που είναι πολύ ευαίσθητη για άλλα εγκεφαλικά επεισόδια. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές για να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος, επαναφέροντας το υγρό στην κυκλοφορία. Η κοιλιά είναι μια περιοχή στην οποία αυτό το εγκεφαλικό μπορεί να εφαρμοστεί για να βοηθήσει στη διέγερση της πέψης και του κινούμενου υγρού, όπως στην πρώιμη περίοδο μετά τον τοκετό.

Κάποιες άλλες κύριες τεχνικές σωματικής και μασάζ, που έχουν γίνει πιο δημοφιλείς τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε: σιάτσου, μυοπεριτονιακή, νευρομυϊκή, αθλητική, προγεννητική, ταϊλανδέζικη (ή ταϊλανδική γιόγκα), βελονισμό και σημείο ενεργοποίησης θεραπεία. Πρόκειται για εφαρμογές διαφορετικών τεχνικών μασάζ, που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα από αυτά θα προκαλέσουν μια απόκριση χαλάρωσης στο σώμα, η οποία θα εξουδετερώσει τις επιπτώσεις του στρες.

Όταν ενεργοποιείται το ασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, (απέναντι από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο σχετίζεται με την απόκριση μάχης ή φυγής), το σώμα χαλαρώνει, καταστέλλει τις ορμόνες του στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες. Το αντανακλαστικό της πέψης ενεργοποιείται, προκαλώντας μερικές φορές την κοιλιά σας να γρυλίζει και συχνά προκαλώντας σάλια… μια από τις πιο αστείες παρενέργειες του μασάζ… αυτή είναι η απάντηση «ξεκούραση και πέψη», η οποία είναι ένδειξη ότι το σώμα σας είναι πιθανώς εκτός κατάστασης υπερσυναγερμού στρες και πιο κοντά στην ανάπαυση και την ανάκαμψη.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που οι διάφορες εφαρμογές μασάζ μπορούν να ωφελήσουν το σώμα με διαφορετικούς τρόπους. Η χρήση μασάζ στο σπίτι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση, την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα επίπεδα έντασης στο σώμα και την ποιότητα του ύπνου, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Για να ξεκινήσετε την πρακτική σας μασάζ στο σπίτι: κλείστε ένα ραντεβού με τον σύντροφό σας, κλείστε το τηλέφωνο, βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό στο δωμάτιο και αφήστε τον εαυτό σας να επικεντρωθεί πλήρως στην εξάσκηση. Θα διαπιστώσετε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα αναπνέετε και οι δύο πιο βαθιά και θα αισθάνεστε λιγότερο συνδεδεμένοι με το άγχος σας