Η λογοθεραπεία έχει βοηθήσει πολλούς Αμερικανούς να διατυπώσουν τις σκέψεις τους με πιο παραγωγικό τρόπο. Υπολογίζεται ότι έξι έως οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποιου είδους γλωσσική αναπηρία, η οποία συχνά καθιστά την επικοινωνία πολύ πιο δύσκολη. Εάν αναρωτιέστε εάν η λογοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει το παιδί σας ή όχι, ελέγξτε αυτές τις σκέψεις για να δείτε αν είναι καιρός να αναζητήσετε βοήθεια.

Φυσική λάθος προφορά

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες λανθασμένες προφορές είναι απολύτως φυσιολογικές. Πολλά μικρά παιδιά θα προφέρουν τον ήχο “th” ως ήχο “f”. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να ανακατέψουν τις συλλαβές σε λέξεις που είναι πολύ μεγάλες ή μπορεί να συνδυάσουν πολλές λέξεις μαζί. Για παράδειγμα, ο ελέφαντας μπορεί να γίνει «ελάλεντος». Αυτά τα χαριτωμένα μπερδέματα είναι απολύτως φυσιολογικά μέχρι την ηλικία των έξι περίπου.

Πότε να σκεφτείτε βοήθεια

Μέχρι την ηλικία των τριών ετών, θα κλειδαρασ αγια βαρβαρα πρέπει να είστε σε θέση να κατανοήσετε τα περισσότερα από τα πράγματα που προσπαθεί να σας πει το αναπτυσσόμενο παιδί σας. Εάν τα λόγια τους δεν γίνονται πιο κατανοητά, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τη λογοθεραπεία. Εάν μιλάμε πολύ λίγο ή και καθόλου, θα πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος στην κανονική ανάπτυξη.

Η εσφαλμένη προφορά είναι μια προειδοποίηση ότι απαιτείται επαγγελματική θεραπεία. Για παράδειγμα, αν δεν λέει σύμφωνα ή δεν έχει πρόβλημα να προφέρει φωνήεντα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι. Για παράδειγμα, αντί να πει «ρόπαλο», το παιδί λέει μόνο «α». Από την άλλη πλευρά, η αδυναμία να πούμε “αγελάδα” και αντ’ αυτού να πούμε “coo” θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι η λογοθεραπεία θα είναι απαραίτητη για την ομαλοποίηση της επικοινωνίας.

Άλλα σημάδια

Υπάρχουν πολλά άλλα σημάδια ότι η επαγγελματική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη. Όταν διαβάζετε ένα βιβλίο στο παιδί σας, είναι φυσιολογικό να δείχνει αντικείμενα στις σελίδες. Εάν δεν το βλέπετε αυτό, ζητήστε του να σας δείξει τη χελώνα ή τον ελέφαντα. Εάν επαναλάβει τη φράση και δεν προσπαθήσει να δείξει το αντικείμενο, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με την κατανόηση της γλώσσας.

Εάν υπάρχουν άλλα προβλήματα κατανόησης, όπως ερωτήσεις παρανόησης ή οδηγίες, μπορεί να χρειαστεί βοήθεια. Ένα παράδειγμα είναι όταν ρωτάτε το παιδί σας εάν θα ήθελε ένα μπισκότο και επαναλαμβάνει το τέλος της ερώτησης αντί να υποδεικνύει ναι ή όχι. Δώστε προσοχή στο εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί νέες λέξεις μία φορά ή αν το λεξιλόγιό του παραμένει στάσιμο με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυτά είναι επίσης σημάδια ότι ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Πλεονεκτήματα της Βοήθειας

Οι γονείς θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους κάθε πλεονέκτημα στον κόσμο και η λογοθεραπεία μπορεί να είναι ένας τρόπος για να γίνει ακριβώς αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά κατανοούν και ανταποκρίνονται στον προφορικό λόγο χρησιμεύει ως ένδειξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Εάν υποψιάζεστε ότι το μικρό σας δεν συμβαδίζει με τους συνομηλίκους σας ή η γλώσσα τους εμποδίζει από άλλα επιτεύγματα, η επαγγελματική βοήθεια μπορεί να το επαναφέρει σε αναπτυξιακή πορεία.

Πώς να ξέρετε πότε είναι ώρα για λογοθεραπεία